Przedstaw w najprostszej postaci.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
havoq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 paź 2009, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland

Przedstaw w najprostszej postaci.

Post autor: havoq »

Przedstaw w najprostszej postaci:
0< \(\displaystyle{ \alpha}\) < \(\displaystyle{ \pi}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{1}{2}+ \frac{1}{2} \sqrt{ \frac{1}{2}+cos \alpha } }}\)

Mam mały problem z tym zadaniem, nie mam pomysłu jak się za nie zabrać.

Jakieś sugestie?


edit: w odpowiedziach jest napisane :

\(\displaystyle{ \frac{cos \alpha }{4}}\)
Ostatnio zmieniony 29 paź 2009, o 18:28 przez havoq, łącznie zmieniany 2 razy.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Przedstaw w najprostszej postaci.

Post autor: florek177 »

to w odpowiedzi jest źle, podstaw sobie \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\)
havoq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 paź 2009, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland

Przedstaw w najprostszej postaci.

Post autor: havoq »

jeśli dobrze zrozumiałem to wynikiem jest cos \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3} }{2}}\)


Chyba jednak zadanie na tym nie polega, zeby podstawić ;/
ODPOWIEDZ