Funkcje tryg

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
winfast29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniew
Podziękował: 199 razy

Funkcje tryg

Post autor: winfast29 »

Jak rozwiązać te przykłady?

\(\displaystyle{ cos(x+ \frac{\pi}{6} )=sin2x}\)

\(\displaystyle{ cosx+sinx= \frac{cos2x}{1-sin2x}}\)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Funkcje tryg

Post autor: soku11 »

1. Przerzuć funkcję sinus na drugą stronę, zamień na funkcję cosinus (korzystając np. z wzorów redukcyjnych) i zastosuj wzór na różnicę cosinusów.

Pozdrawiam.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Funkcje tryg

Post autor: piasek101 »

2. Dziedzina , pogubić podwojone katy, zamienić widoczne 1 na funkcje (z jedynki tryg),trochę wzorów skróconego mnożenia, otrzymać (przynajmniej ja tak mam) :

\(\displaystyle{ cosx-sinx=1}\) (do tego jedynka trygonometryczna i rozwiązać układ)
ODPOWIEDZ