kąty (maturalne)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
joasska18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 15 sty 2009, o 12:07
Podziękował: 6 razy

kąty (maturalne)

Post autor: joasska18 »

\(\displaystyle{ Jezeli \ \alpha \ jest\ katem \ ostrym \ i \tg \ \alpha =2, to:

a)sin \alpha = \frac{ \sqrt{5} }{2}

b)sin \alpha = \frac{2 \sqrt{5} }{5}

c)sin \alpha = \frac{ \sqrt{5} }{5}

d)sin \alpha = \sqrt{5}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

kąty (maturalne)

Post autor: piasek101 »

Czyli przyprostokątne jakiegoś trójkąta prostokątnego to : 2 (naprzeciw jest kąt z zadania) oraz 1.
ODPOWIEDZ