z logarytmem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
BrYcH
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 18 mar 2006, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wołomin
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3 razy

z logarytmem

Post autor: BrYcH »

Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x)= \cos x}\):

Wyznacz te wartości parametru \(\displaystyle{ t}\), dla których równanie \(\displaystyle{ \log _ {\frac{1}{3}}(x+1)- \log _ {\frac{1}{3}}x-f(2t)=0}\) ma rozwiązania.

Ja doprowadziłem to do postaci \(\displaystyle{ \log _ {\frac{1}{3}}\frac{x+1}{x}= \cos 2 t}\) i dalej nie wiem co z tym zrobić.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

z logarytmem

Post autor: Tomasz Rużycki »

\(\displaystyle{ \log_{\frac{1}{3}}\left(\frac{x+1}{x}\right) = \log_{\frac{1}{3}}\left(1+\frac{1}{x}\right) < \log_{\frac{1}{3}} 1 = 0}\), dalej sobie poradzisz?
Ostatnio zmieniony 7 maja 2006, o 15:28 przez Tomasz Rużycki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

z logarytmem

Post autor: Tristan »

Równanie może mieć rozwiązanie, gdy \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}_{+}}\). W zbiorze tym dane równanie jest równoważne równaniu \(\displaystyle{ \frac{x+1}{x}=a}\), gdzie \(\displaystyle{ a= \left( \frac{1}{3} \right) ^{ \cos 2t}}\). Stąd \(\displaystyle{ x=\frac{1}{a-1}}\). Zatem \(\displaystyle{ x>0 \Leftrightarrow a>1}\). Ostatnia nierówność jest równoważna nierówności \(\displaystyle{ \cos 2t<0}\). Dalej już sobie poradzisz
BrYcH
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 18 mar 2006, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wołomin
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3 razy

z logarytmem

Post autor: BrYcH »

Powiedzmy, że rozumiem skąd wynika ta nierówność, choć nie wydaje mi się by istniał taki x dla którego równanie \(\displaystyle{ \log _ {\frac{1}{3}} \left( 1+\frac{1}{x} \right) =0}\) było prawdziwe. Poza tym nie wiem jaką to jest wskazówką w szukaniu t.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

z logarytmem

Post autor: Tomasz Rużycki »

Tam jest nierownosc ostra.

Poza tym cos2t jest rowny prawej stronie nierownosci, wiec wnioskujemy, ze musi byc cos2t
BrYcH
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 18 mar 2006, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wołomin
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3 razy

z logarytmem

Post autor: BrYcH »

Tristan a Ty skąd wywnioskowałeś na samym początku, że x musi być >0 ?
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

z logarytmem

Post autor: Tristan »

Z definicji logarytmu, w tym równaniu: \(\displaystyle{ x+1>0 \wedge x>0}\), więc w ostateczności \(\displaystyle{ x>0}\).
ODPOWIEDZ