miara kąta (maturalne)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
joasska18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 15 sty 2009, o 12:07
Podziękował: 6 razy

miara kąta (maturalne)

Post autor: joasska18 »

W którym przypadku istnieje kąt o mierze x spełniający warunki:
a) sin x=0,6 cos x = 0,4
b) sin x=0,6 cos x = 0,8
c)sin x =0,5, tg x = 1
d) sin x = 1, tg x = 2,4

Jak z tym ruszyć??
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

miara kąta (maturalne)

Post autor: piasek101 »

a; b - jedynka trygonometryczna

c; d - znane wartości (z takiej małej tabelki wartości funkcji trygonometrycznych)
ODPOWIEDZ