Oblicz wartość wyrazenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
MnMK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

Oblicz wartość wyrazenia

Post autor: MnMK »

\(\displaystyle{ ctg \frac{1\pi }{10}*ctg \frac{3\pi}{10} *ctg \frac{5\pi}{10} *ctg \frac{7\pi}{10}}\)

Można to wyrażenie wymnożyć przez 10? Coś mi świta, że się pomijało wielokrotne okresy, ale jakoś mi to nie wychodzi. Bardzo prosze o wskazówki i z góry dziekuję
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz wartość wyrazenia

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ ctg(0,5\pi)= ?}\)
MnMK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

Oblicz wartość wyrazenia

Post autor: MnMK »

Prosze o w miarę dokłądne wytłumaczenie jak się robi tego typu zadania
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz wartość wyrazenia

Post autor: piasek101 »

przecież piasek101 pisze:\(\displaystyle{ ctg(0,5\pi)= ?}\)
Może zajrzysz do tablic i skorzystasz z mojej podpowiedzi - tego typu wychodzą od razu.
MnMK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

Oblicz wartość wyrazenia

Post autor: MnMK »

ale nie wiele mi to mówi ten zapis
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz wartość wyrazenia

Post autor: piasek101 »

MnMK pisze:ale nie wiele mi to mówi ten zapis
No to poszukaj \(\displaystyle{ ctg90^o = ?}\) (na jedno wyjdzie)
ODPOWIEDZ