równanie z parametrem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
BrYcH
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 18 mar 2006, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wołomin
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3 razy

równanie z parametrem

Post autor: BrYcH »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) równanie \(\displaystyle{ \cos x +\sqrt{3} \sin x =\log(m-1)-\log(3-m)}\) ma rozwiązania?

Myślałem, że już coś umiem, ale chyba jeszcze nie wszystko. Wtym zadaniu wiem co robić gdy już się określi zbiór wartości lewej strony, ale właśnie tego nie potrafię zrobić
Awatar użytkownika
vomit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 13 paź 2005, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 16 razy

równanie z parametrem

Post autor: vomit »

po lewej stronie wyciągnij 2 przed nawias i zastosuj wzór na \(\displaystyle{ \sin(x+y)}\). sporowadzi się do \(\displaystyle{ 2 \left[ \sin \left( 30+x \right) \right] =\log{\frac{m-1}{3-m}}\). dalej dasz rade
BrYcH
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 18 mar 2006, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wołomin
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3 razy

równanie z parametrem

Post autor: BrYcH »

no ok dzięki
mppm23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 8 lis 2006, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork

równanie z parametrem

Post autor: mppm23 »

Mógłby ktoś podać wynik do tego zadania bo wyszło mi że nie istnieje takie "m" które spełnia to równanie
ODPOWIEDZ