\(\displaystyle{ f(x)=\cos(\arcsin x)}\)
Jak sie do tego zabrac?
funkcja cyklometryczna - rysowanie wykresu
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
funkcja cyklometryczna - rysowanie wykresu
\(\displaystyle{ \cos{\arcsin{x}}=\cos{\arccos{ \sqrt{1-x^2} }}}\)RadekJ pisze:\(\displaystyle{ f(x)=\cos(\arcsin x)}\)
Jak sie do tego zabrac?
\(\displaystyle{ = \sqrt{1-x^2}}\)
czyli rysujesz parabolę położoną na osi OX
funkcja cyklometryczna - rysowanie wykresu
\(\displaystyle{ \arccos x = \arcsin ( \sqrt{1-x ^{2} })}\)
a to jak sie otrzymuje?
a to jak sie otrzymuje?
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 8 gru 2008, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sanok
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
funkcja cyklometryczna - rysowanie wykresu
Dołączam sie do pytania.
2. co z dziedziną? czy jest równa \(\displaystyle{ x \in<-1;1>}\)
3. Moja propozycja jako osoby, która podkreślam, właśnie dowiaduje sie co to są te całe arkusy jest taka:
oprócz wyznaczenia dziedziny:
\(\displaystyle{ sinx = cos ( \frac{3}{2}\pi +x)}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\)\(\displaystyle{ \cos(\arcsin x)=cos(arccos ( \frac{3}{2} \pi +x))=\frac{3}{2} \pi +x}\) , czyli rysujemy w x od -1 do 1 y=x przesuniętą o 3/2pi w górę.
4. aha - i czy przeciwdziedzine trzeba jakoś zawężać?? Dlaczego tak/nie?
Wdzięczny bede za komentarze.
2. co z dziedziną? czy jest równa \(\displaystyle{ x \in<-1;1>}\)
3. Moja propozycja jako osoby, która podkreślam, właśnie dowiaduje sie co to są te całe arkusy jest taka:
oprócz wyznaczenia dziedziny:
\(\displaystyle{ sinx = cos ( \frac{3}{2}\pi +x)}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\)\(\displaystyle{ \cos(\arcsin x)=cos(arccos ( \frac{3}{2} \pi +x))=\frac{3}{2} \pi +x}\) , czyli rysujemy w x od -1 do 1 y=x przesuniętą o 3/2pi w górę.
4. aha - i czy przeciwdziedzine trzeba jakoś zawężać?? Dlaczego tak/nie?
Wdzięczny bede za komentarze.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
funkcja cyklometryczna - rysowanie wykresu
Jeżeli dziedzina nie będzie w przedziale
\(\displaystyle{ <-1;1>}\) to wejdziemy w zbiór liczb zespolonych
\(\displaystyle{ \arcsin{x}+\arccos{x}= \frac{\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ <-1;1>}\) to wejdziemy w zbiór liczb zespolonych
\(\displaystyle{ \arcsin{x}+\arccos{x}= \frac{\pi}{2}}\)