Proste równania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
matematyk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Proste równania

Post autor: matematyk1 »

Mam takie równanie:
\(\displaystyle{ cos5x+cos9x=0}\)

Po zastosowaniu wzorów wychodzi:
\(\displaystyle{ 2cos7x*cos(-4x)=0}\)

I tu pojawia się pytanie-jak porównuje się to do zera i jak wyznacza się te k*pi? Bo kompletnie to zapomniałem. Z góry dziękuję.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Proste równania

Post autor: piasek101 »

matematyk1 pisze:Mam takie równanie:
\(\displaystyle{ cos5x+cos9x=0}\)
Po zastosowaniu wzorów wychodzi:
\(\displaystyle{ 2cos7x*cos(-4x)=0}\)
I tu pojawia się pytanie-jak porównuje się to do zera i jak wyznacza się te k*pi? Bo kompletnie to zapomniałem.
Masz literówkę

\(\displaystyle{ 2cos7x\cdot cos 2x=0}\)

1. Tak \(\displaystyle{ cos7x=0}\) lub \(\displaystyle{ cos2x=0}\)

2. Kiedyś pisałem jak to robić (może znajdę).
[edit] 130484.htm
Tu podstawić np 7x = t rozwiązać to z (t) i wrócić do podstawienia.
ODPOWIEDZ