nie mam pojecia jak sie liczy takie zadania:/
oblicz wartość wyrażeń
a)\(\displaystyle{ \sin \frac{20}{3}\pi +\ctg \frac{19}{3} \pi}\)
b)\(\displaystyle{ \sin \frac{17}{2}\pi +\cos \frac{17}{2} \pi}\)
c)\(\displaystyle{ \sin (-\frac{9}{4}\pi) +\sin(- \frac{13}{4} \pi)}\)
oblicz wartości wyrażeń
-
- Użytkownik
- Posty: 205
- Rejestracja: 15 wrz 2009, o 10:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Pomógł: 29 razy
oblicz wartości wyrażeń
w argumencie sinusa mozna pominac wielokrotnosc okresu sinusa czyli\(\displaystyle{ 2 \pi}\) i zostanie juz cos naprawde prostego.
w argumencie ctg mozna pominac wielokrotnosc jego okresu czyli wielokrotnosc pi
przyklad: \(\displaystyle{ \sin \frac{17 \pi}{2}= \sin \frac{\pi}{2} =1}\)
w argumencie ctg mozna pominac wielokrotnosc jego okresu czyli wielokrotnosc pi
przyklad: \(\displaystyle{ \sin \frac{17 \pi}{2}= \sin \frac{\pi}{2} =1}\)
oblicz wartości wyrażeń
Dziękuje za rady,ale mi to nic nie mówi;/ bardzo bym prosiła o rozwiązanie tych przykładów.