Oblicz wartości pozostałych funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
lottka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 26 paź 2009, o 17:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: za górami za lasami

Oblicz wartości pozostałych funkcji

Post autor: lottka »

_____
Na dole postu miałaś zaznaczoną opcję: "Wyłącz BBCode", po odhaczeniu, wszystko jest w porządku.
Pozdrawiam,
miki999


Dziękuję Miki :)
Ostatnio zmieniony 27 paź 2009, o 11:44 przez lottka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
High Voltage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 7 paź 2009, o 22:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 16 razy

Oblicz wartości pozostałych funkcji

Post autor: High Voltage »

w obu przypadkach skorzystaj z jedynki trygonometrycznej, a potem ze wzorów:\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\) i \(\displaystyle{ ctg \alpha = \frac{cos \alpha }{sin \alpha }}\)

Wszystkie funkcje trygonometryczne powinny być dodatnie
lottka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 26 paź 2009, o 17:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: za górami za lasami

Oblicz wartości pozostałych funkcji

Post autor: lottka »

High Voltage pisze:w obu przypadkach skorzystaj z jedynki trygonometrycznej, a potem ze wzorów:\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\) i \(\displaystyle{ ctg \alpha = \frac{cos \alpha }{sin \alpha }}\)

Wszystkie funkcje trygonometryczne powinny być dodatnie
Znów coś zepsułam, troszkę się tu gubię Miałabym prośbę o dokładne wytłumaczenie jak to się robi. Nie chcę by ktoś za mnie to zrobił, ja muszę to ogarnąć. Miałam podany:
a) \(\displaystyle{ cos \alpha =\frac{3}{4}}\)
b) \(\displaystyle{ sin \alpha =\frac{\sqrt{2}}{3}}\)

Czy to mam rozpisać tak?
\(\displaystyle{ tg \alpha =}\) w liczniku \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{3}}\) a mianowniku \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ ctg \alpha =}\)w liczniku \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)a mianowniku \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{3}}\)
Przepraszam, ze tak dziwnie piszę, ale nie poradziłam sobie z LaTeXem
Awatar użytkownika
High Voltage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 7 paź 2009, o 22:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 16 razy

Oblicz wartości pozostałych funkcji

Post autor: High Voltage »

Wydaje mi się, że to są dwa rózne przykłady więc absolutnie nie

Rozpisałabym Ci to ale nie widzę zadania... zniknęło...
lottka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 26 paź 2009, o 17:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: za górami za lasami

Oblicz wartości pozostałych funkcji

Post autor: lottka »

High Voltage pisze:Wydaje mi się, że to są dwa rózne przykłady więc absolutnie nie

Rozpisałabym Ci to ale nie widzę zadania... zniknęło...
OK, zatem podaję treść...
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) w trójkącie prostokątnym wiedząc, że: jw. Za pomoc będę bardzo wdzięczna
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz wartości pozostałych funkcji

Post autor: piasek101 »

Tak jak wspomniano - to dwa oddzielne zadania; a i sposób rozwiązania też już był.

a) Mając kosinus z jedynki trygonometrycznej ( \(\displaystyle{ sin^2\alpha + cos^2 \alpha = 1}\) ) wyznaczasz sinus kąta (bierzesz tylko dodatni wynik - bo masz kąt ostry); dalej (z podanych wyżej wzorów ) obliczasz tangens i kotangens.

b) Analogicznie - najpierw jedynka trygonometryczna, potem wzory na tg i ctg.
lottka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 26 paź 2009, o 17:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: za górami za lasami

Oblicz wartości pozostałych funkcji

Post autor: lottka »

Jeśli robię źle wyprowadźcie mnie z błędu, proszę...
a) \(\displaystyle{ cos \alpha =\frac{3}{4}}\)
b) \(\displaystyle{ sin \alpha =\frac{\sqrt{2}}{3}}\)

\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha + cos ^{2} \alpha =1}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha =1- \left(\frac{3}{4} \right) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2 \alpha }=1- \frac{9}{16}}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha = \frac{16}{16}-\frac{9}{16}}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha= \frac{7}{16}}\)

i nie wiem co dalej zrobić z potęgą przy sin?
Awatar użytkownika
High Voltage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 7 paź 2009, o 22:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 16 razy

Oblicz wartości pozostałych funkcji

Post autor: High Voltage »

spierwiastkować \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{7} }{4} \vee sin \alpha =- \frac{ \sqrt{7} }{4}}\) ze względu na to, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{7} }{4}}\)
lottka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 26 paź 2009, o 17:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: za górami za lasami

Oblicz wartości pozostałych funkcji

Post autor: lottka »

High Voltage pisze:spierwiastkować \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{7} }{4} \vee sin \alpha =- \frac{ \sqrt{7} }{4}}\) ze względu na to, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{7} }{4}}\)
teraz tg:
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{ \frac{ \sqrt{7} }{4} }{ \frac{3}{4} }}\)

\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{ \sqrt{7} }{4}: \frac{3}{4}}\)

\(\displaystyle{ tg \alpha =\frac{ \sqrt{7} }{4}*\frac{4}{3}}\)

\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{ \sqrt{7} }{3}}\)

???????????????????????-- 28 paź 2009, o 16:53 --
High Voltage pisze:spierwiastkować \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{7} }{4} \vee sin \alpha =- \frac{ \sqrt{7} }{4}}\) ze względu na to, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{7} }{4}}\)
dla pewności jeszcze zapytam....pierwiastkujemy tylko licznik?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz wartości pozostałych funkcji

Post autor: piasek101 »

Przecież masz spierwiastkowany i mianownik :

\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{7}{16}}= \frac{\sqrt{7}}{4}}\)
Awatar użytkownika
High Voltage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 7 paź 2009, o 22:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 16 razy

Oblicz wartości pozostałych funkcji

Post autor: High Voltage »

kolega już odpowiedział \(\displaystyle{ tg \alpha}\) jest dobrze
ODPOWIEDZ