rozwiązać równość trygonometryczną

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
magdagie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 19:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Małopolskie
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 2 razy

rozwiązać równość trygonometryczną

Post autor: magdagie »

Witam,
Mam taką równość i tylko chcę się upewnić czy dobrze mi wyszło: \(\displaystyle{ cos2x+cosx=0}\)
i rozbiłam to ze wzoru: \(\displaystyle{ 2cos\frac{3x}{2}cos\frac{x}{2}=0}\)
i teraz \(\displaystyle{ cos\frac{3x}{2}=0}\) i \(\displaystyle{ cos\frac{x}{2}=0}\)
czyli \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{3}+\frac{k\pi}{3}}\) lub \(\displaystyle{ x=\frac{-\pi}{3}+\frac{k\pi}{3}}\)
lub \(\displaystyle{ x=\pi+k\pi}\) lub \(\displaystyle{ x=-\pi+k\pi}\)
pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc :)
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

rozwiązać równość trygonometryczną

Post autor: matshadow »

\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{3}+\frac{2k\pi}{3}}\) lub \(\displaystyle{ x=\pi+2k\pi}\) starczy
magdagie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 19:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Małopolskie
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 2 razy

rozwiązać równość trygonometryczną

Post autor: magdagie »

ok dzęki
ODPOWIEDZ