równania trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Cladusiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 15 paź 2009, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 4 razy

równania trygonometryczne

Post autor: Cladusiek »

a jak to rozwiązać?

\(\displaystyle{ tg4x=tg9x}\)

mój pomysł był taki, ale pewnie nie za dobry :

\(\displaystyle{ tg4x=tg(4x+5x)

th4x= \frac{tg4x+tg5x}{1-tg4x*tg5x}

(1-tg4x*tg5x)tg4x=tg4x+tg5x

tg5x+tg5x*tg^{2}4x=0

tg5x(1+tg^{2}4x)=0

tg5x=0 \vee tg^{2}4x=-1}\)
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

równania trygonometryczne

Post autor: matshadow »

wygląda poprawnie, tylko uwzględnij dziedzinę wyjściowego równania
ODPOWIEDZ