a) \(\displaystyle{ \tg (- \frac{20}{7} \pi)}\)
b) \(\displaystyle{ \ctg\frac{127}{5} \pi}\)
sprowadzić do wartości trygonometrycznych kąta ostrego
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
sprowadzić do wartości trygonometrycznych kąta ostrego
\(\displaystyle{ \tg (- \frac{20}{7} \pi)=-\tg \left( \frac{21}{7} \pi- \frac{1}{7} \pi \right) =-\tg (3\pi- \frac{1}{7}\pi)=- \left(- tg\frac{\pi}{7} \right)=....}\)
\(\displaystyle{ \ctg\frac{127}{5} \pi=ctg(24\pi+\pi+ \frac{2}{5}\pi)=ctg(\pi+ \frac{2}{6})=ctg(\frac{2}{5}\pi).}\)
\(\displaystyle{ \ctg\frac{127}{5} \pi=ctg(24\pi+\pi+ \frac{2}{5}\pi)=ctg(\pi+ \frac{2}{6})=ctg(\frac{2}{5}\pi).}\)