Rozwiąż równanie.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Chrupi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 paź 2009, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: GDA
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż równanie.

Post autor: Chrupi »

\(\displaystyle{ sin3x \cdot sin10x=sin5x \cdot sin8x}\) skorzystałem ze wzorów ale doszedłem do tego samego wyrażenia.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Rozwiąż równanie.

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ sin3x \cdot sin10x=sin5x \cdot sin8x \\ \\ -2sin \frac{13x+7x}{2}sin \frac{13x-7x}{2}=-2sin \frac{13x+3x}{2} sin \frac{13x-3x}{2}}\)
ODPOWIEDZ