Witam!
Mam problem z tym oto zadaniem:
\(\displaystyle{ k(x)=\arccos (\frac{-2}{x})}\)
1.Udziel odpowiedzi
2.Uzasadnij to
Dzięki !!!
Podaj dziedzinę funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Podaj dziedzinę funkcji
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x\neq 0\\
-1\le \frac{-2}{x}\le 1
\end{cases}}\)
Pozdrawiam.-- 25 października 2009, 20:28 --Uzasadnienie - normalnie:
1. Nie można dzielić przez 0.
2. Funkja \(\displaystyle{ \arc\cos x}\) jest określona dla \(\displaystyle{ x\in(-1;1)}\).
Pozdrawiam.
x\neq 0\\
-1\le \frac{-2}{x}\le 1
\end{cases}}\)
Pozdrawiam.-- 25 października 2009, 20:28 --Uzasadnienie - normalnie:
1. Nie można dzielić przez 0.
2. Funkja \(\displaystyle{ \arc\cos x}\) jest określona dla \(\displaystyle{ x\in(-1;1)}\).
Pozdrawiam.