Sprawdź tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
wilin1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 25 paź 2009, o 13:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

Sprawdź tożsamość

Post autor: wilin1991 »

Witam
Nie mogę sobie poradzić z takim przykładem:
\(\displaystyle{ \frac{\tg ^{2}x-\sin ^{2}x}{1-\tg ^{2}x\cos ^{2}x}=\tg ^{4}x}\)

EDIT:
Już zrobiłem. Wcale nie trudne. Dam rozwiązanie, może komuś się przyda.

\(\displaystyle{ L= \frac{\frac{\sin ^{2}x}{\cos ^{2}x}-\sin ^{2}x}{\sin ^{2}x+\cos ^{2}x-\frac{\sin ^{2}x\cos ^{2}x}{\cos ^{2}x }}=\frac{\frac{\sin ^{2}x-\sin ^{2}x\cos ^{2}x}{\cos ^{2}x }}{\sin ^{2}x+\cos ^{2}x-\sin ^{2}x}=\frac{\sin ^{2}x(1-\cos ^{2}x) }{\cos ^{4}x}=\frac{\sin ^{4}x }{\cos ^{4}x }=\tg ^{4}x=P}\)

-- 25 paź 2009, o 14:32 --

Proszę o pomoc z taką tożsamością:
\(\displaystyle{ \frac{1+sin4x}{cos4x}=\frac{1+tg2x}{1-tg2x}}\)
ODPOWIEDZ