Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-
winfast29
- Użytkownik
- Posty: 340
- Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniew
- Podziękował: 199 razy
Post
autor: winfast29 »
Jak policzyć sin100
jak robię sin(60+40) to skąd 40 i np. sin(90-50) itd. sin(90-40)
i tak w kółko
-
czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Post
autor: czeslaw »
Nie da rady w ten sposób podać algebraicznej wersji tej liczby.
-
winfast29
- Użytkownik
- Posty: 340
- Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniew
- Podziękował: 199 razy
Post
autor: winfast29 »
tak ale ja mam wyliczyć \(\displaystyle{ \frac{cos100}{sin10}}\)?
-
steal
- Użytkownik
- Posty: 1043
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok|Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 160 razy
Post
autor: steal »
Korzystając ze wzoru na cosinus sumy kątów: \(\displaystyle{ \cos(a+b)=\cos a\cos b-\sin a\sin b}\)
\(\displaystyle{ \cos 100=\cos(90+10)=\cos 90 \cos 10 - \sin90 \sin10}\)