Wartość cosinusa dla danego kąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
marcin2447
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 5 razy

Wartość cosinusa dla danego kąta

Post autor: marcin2447 »

Wykaż, że \(\displaystyle{ cos105^0= \frac{ \sqrt{2}(1- \sqrt{3}) }{4}}\)
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Wartość cosinusa dla danego kąta

Post autor: Sherlock »

Pojawiało się już na forum.
\(\displaystyle{ cos(105^0)=cos(60^0+45^0)}\)
ODPOWIEDZ