Wartości kątów nieużytkowych.
Wartości kątów nieużytkowych.
Chciałbym się dowiedzieć jak obliczyć wartości kątów nieużytkowych przy użyciu liczb zespolonych. Czy mógłby mi to ktoś wytlumaczyć? Np sinusa dla kąta 22,5 st
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Wartości kątów nieużytkowych.
Hmpf... Nie wiem, czy o to chodzi, ale ogólnie są dwa wzory:
\(\displaystyle{ \sin z=\frac{e^{iz}-e^{-iz}}{2i}\\
\cos z=\frac{e^{iz}+e^{-iz}}{2}\\}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \sin z=\frac{e^{iz}-e^{-iz}}{2i}\\
\cos z=\frac{e^{iz}+e^{-iz}}{2}\\}\)
Pozdrawiam.
Wartości kątów nieużytkowych.
Dzieki ale to nie o to chodzi, bez uzywania postaci wykladniczej.
Wiem, że trzeba skorzystać ze wzoru de Moivre'a na pierwiastkowanie, ale w jaki sposob to zrobic?
Wiem, że trzeba skorzystać ze wzoru de Moivre'a na pierwiastkowanie, ale w jaki sposob to zrobic?