Dowód dla funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

Dowód dla funkcji

Post autor: szymek12 »

Udowodnić, ze jeżeli funkcja \(\displaystyle{ f(x)=c _{0}+a _{1}\cos x+b _{1}\sin x+a _{2}\sin2x+b _{2}\cos2x}\) ma \(\displaystyle{ 5}\) miejsc zerowych w przedziale \(\displaystyle{ (0;2\pi)}\), to \(\displaystyle{ f(x)=0}\) dla każdego \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}}\).
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Dowód dla funkcji

Post autor: kuch2r »

A jakieś założenia co do współczynników ??
\(\displaystyle{ c_0,a_1.b_1,a_2,b_2 \in \mathbb{R}}\) ??
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

Dowód dla funkcji

Post autor: szymek12 »

Tak, są to liczby rzeczywiste.
ODPOWIEDZ