Ciekawa tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
frej

Ciekawa tożsamość

Post autor: frej »

Udowodnić, że
\(\displaystyle{ \boxed{\sqrt{3} \ctg \frac{\pi}{9} -4 \cos \frac{\pi}{9}=1}}\)

Moi koledzy mieli to na sprawdzianie i dali mi to do zrobienia. Ciekawy jestem waszych propozycji rozwiązania
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Ciekawa tożsamość

Post autor: lukasz1804 »

Mamy równoważnie \(\displaystyle{ \sqrt{3}\cos\frac{\pi}{9}-4\sin\frac{\pi}{9}\cos\frac{\pi}{9}=\sin\frac{\pi}{9}}\). Stąd \(\displaystyle{ \sqrt{3}\cos\frac{\pi}{9}-2\sin\frac{2\pi}{9}=\sin\frac{\pi}{9}}\), tj. \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}\cos\frac{\pi}{9}-\frac{1}{2}\sin\frac{\pi}{9}=\sin\frac{2\pi}{9}}\). Zatem \(\displaystyle{ \sin\frac{\pi}{3}\cos\frac{\pi}{9}-\cos\frac{\pi}{3}\sin\frac{\pi}{9}=\sin\frac{2\pi}{9}}\), tj. \(\displaystyle{ \sin(\frac{\pi}{3}-\frac{\pi}{9})=\sin\frac{2\pi}{9}}\). Przejściami równoważnymi doszliśmy do oczywistej tożsamości, więc wyjściowy wzór również jest tożsamością.

Warto byłoby tylko przeprowadzić dowód bardziej formalnie, przechodząc równościami od lewej strony do prawej.
frej

Ciekawa tożsamość

Post autor: frej »

Bardzo fajnie. Ja zrobiłem trochę topornie, ale wyszło
Najpierw do kwadratu i podstawienie \(\displaystyle{ t=\cos \frac{\pi}{9}}\) plus skorzystanie z tego, że \(\displaystyle{ 8t^3-6t-1=0}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Ciekawa tożsamość

Post autor: Dasio11 »

\(\displaystyle{ 8(\cos \frac{\pi}{9})^3-6\cos \frac{\pi}{9}-1=0}\) ?
frej

Ciekawa tożsamość

Post autor: frej »

Tak.
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1251
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

Ciekawa tożsamość

Post autor: patry93 »

Przepraszam, ale mam pytanie troszkę nie związane z samą ideą tego tematu - w której klasie na sprawdzianie pojawiło się to zadanie i na jaką było ocenę?
frej

Ciekawa tożsamość

Post autor: frej »

To jest druga klasa liceum, ale materiał licealny robimy już od 3 gimnazjum. Z tego co pamiętam, to cały sprawdzian był na 6, a to było drugie od końca zadanie, jakoś tak. Dodam, że to było w grupie średniej z matmy ( która przerabia materiał do matmy rozszerzonej ), ale chyba tam nikt nie zrobił, choć tego nie jestem zbyt pewny...
ODPOWIEDZ