funkcja dla jakich x

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
marcin2447
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 5 razy

funkcja dla jakich x

Post autor: marcin2447 »

jeli funkcja \(\displaystyle{ y=sinx}\) okreslona jest dla \(\displaystyle{ x \in <- \pi;3\pi>}\) podaj zbiór argumentów dla których funkcja g ma sens liczbowy
\(\displaystyle{ g(x)= \sqrt{sinx}}\)
zrobiłem to zadanie i wydaje mi się że \(\displaystyle{ -\pi}\) zalicza się do tego ale w książce niema takiej odpowiedzi
mkb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 5 paź 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 47 razy

funkcja dla jakich x

Post autor: mkb »

Jeżeli \(\displaystyle{ \pi}\) rzeczywiście należy do przedziału, to masz rację. W książkach także bywają błędy!
ODPOWIEDZ