sprawdz czy jest to tożsamość
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
sprawdz czy jest to tożsamość
By pokazać, że nie jest tożsamością, wystarczy podać jeden taki kąt, dla którego nie ma równości. Niech więc \(\displaystyle{ \alpha=180^{o}}\). Wtedy lewa strona:
\(\displaystyle{ \frac{cos 90^{o}-cos 540^{o}}{cos 90^{o}+ sin 90^{o} }=\frac{- cos 180^{o}}{sin 90^{o}}=\frac{1}{1}=1}\)
Natomiast prawa:
\(\displaystyle{ \frac{1}{cos 180^{o} } - tg 180^{o}=-1\\L \ne P}\)
\(\displaystyle{ \frac{cos 90^{o}-cos 540^{o}}{cos 90^{o}+ sin 90^{o} }=\frac{- cos 180^{o}}{sin 90^{o}}=\frac{1}{1}=1}\)
Natomiast prawa:
\(\displaystyle{ \frac{1}{cos 180^{o} } - tg 180^{o}=-1\\L \ne P}\)