mam kłopot z pewnym równaniem, mianowicie:
\(\displaystyle{ \cos x + \cos 3x + \cos 5x = 0}\)
rówanienie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 14 cze 2005, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 9 razy
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
rówanienie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \cos 5x + \cos x + \cos 3x = 2\cos 3x \cos 2x + \cos 3x = 2\cos 3x \left(\cos 2x + \frac{1}{2}\right)=0}\), teraz widac?
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 14 cze 2005, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 9 razy
rówanienie trygonometryczne
tak szczerze to niebardzo wiem jak zamieniłes cos5x+ cosx na 2cos3xcos2x:/ jakims wzorem?
[ Dodano: Wto Maj 02, 2006 1:48 pm ]
juz wiem jak to zrobic:) znalazłem ten wzrór:) dzieki:)
[ Dodano: Wto Maj 02, 2006 1:48 pm ]
juz wiem jak to zrobic:) znalazłem ten wzrór:) dzieki:)