Oblicz wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
oldro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 11:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczebrzeszyn

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: oldro »

\(\displaystyle{ (1+tg\alpha)(1 + tg\beta)}\), jeśli \(\displaystyle{ \alpha + \beta = \frac{\pi}{4}}\)-- 22 paź 2009, o 22:40 --naprawdę nikt nie wie ?
Kubica
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 15 lis 2008, o 11:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdwin

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Kubica »

\(\displaystyle{ \alpha= \frac{\pi}{4}-\beta

\left( 1+\tg \alpha\right) \left(1+tg \beta \right)= \left[1+\tg \left( \frac{\pi}{4}-\beta \right) \right] \left(1+\tg \beta \right)= \left(1+ \frac{\tg \frac{\pi}{4} -\tg \beta}{1+\tg \frac{\pi}{4} *\tg \beta} \right) \left(1+\tg \beta \right)= \left(1- \frac{\tg \beta}{1+\tg \beta} \right) \left(1+\tg \beta \right)= \left( \frac{1+\tg \beta-\tg \beta}{1+\tg \beta} \right) \left(1+\tg \beta \right)=1}\)


Wykorzystalem wzor na tangens roznicy katow
ODPOWIEDZ