Dlaczego iloczyn funkcji sin(x) i cos(x) jest równy..

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Akademicki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 20 paź 2009, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 7 razy

Dlaczego iloczyn funkcji sin(x) i cos(x) jest równy..

Post autor: Akademicki »

przepraszam na wstępie za niefortunnie sformuowany temat, ale nie wpadłem na lepszy, krótki, bez używania wzorów matematycznych

więc podczas zabawy FNGraphem pokryły mi się takie wykresy funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)=sin(x)*cos(x) \\ f(x)=\frac{1}{2}sin(2x)}\)

czy da się udowodnić że
\(\displaystyle{ sin(x)*cos(x)=\frac{1}{2}sin(2x)}\)
?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Dlaczego iloczyn funkcji sin(x) i cos(x) jest równy..

Post autor: Jan Kraszewski »

Bardzo ciekawy sposób poznawania matematyki.

Tak, da się udowodnić.

JK
ODPOWIEDZ