1. \(\displaystyle{ \frac{4sin150+cos150}{tg135+tg60}}\)
2. \(\displaystyle{ cos^{4}105+sin^{4}105}\)
3. \(\displaystyle{ 3sin15*cos15+\frac{sin60}{sin^{4}15-cos^{4}15}}\)
4. \(\displaystyle{ cos24+cos48-cos84-cos12}\)
pozdrawiam.
nie uzywajac kalkulatora oblicz
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
nie uzywajac kalkulatora oblicz
1) Wzory redukcyjne.
2) \(\displaystyle{ \cos^4 a + \sin^4 a = (\sin^2 a + \cos^2 a)^2 - 2\sin^2 a \cos^2 a}\) + wzor na sinus podwojonego kata i 'jedynka trygonometryczna', potem redukcyjne.
3) Sinus podwojonego kata i wzor na roznice kwadratow.
4) Wzory na sume/roznice cosinusow + tabelka z wartosciami f-cji trygonometrycznych (potrzebny Ci bedzie cos72 etc.).
2) \(\displaystyle{ \cos^4 a + \sin^4 a = (\sin^2 a + \cos^2 a)^2 - 2\sin^2 a \cos^2 a}\) + wzor na sinus podwojonego kata i 'jedynka trygonometryczna', potem redukcyjne.
3) Sinus podwojonego kata i wzor na roznice kwadratow.
4) Wzory na sume/roznice cosinusow + tabelka z wartosciami f-cji trygonometrycznych (potrzebny Ci bedzie cos72 etc.).