Muszę narysować wykres takiej funkcji gdyby ktoś pomógł mi i powiedział krok po kroku jak to trzeba robić bym był bardzo wdzięczny.
\(\displaystyle{ f(x)=\left\{\begin{array}{l} \left|x \right|+1\quad dla\quad x<0 \\ x^{2}+x+1\quad dla \quad 0\le x \le 1\\4- x^{2}\quad dla\quad x>1 \end{array}}\)
Narysować wykres funkcji. Wskazówki potrzebne.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Narysować wykres funkcji. Wskazówki potrzebne.
1.Podziel sobie pionowymi kreskami układ wpółrzędnych. są one w tych granicznych punktach (tu 0 i 1)
2.Rysujesz ołówkiem fukcję: |X|+1,ale gumujesz wykres dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\)
3. Rysujesz ołówkiem wykres \(\displaystyle{ F(x)=x^{2}+x+1}\) i gumujesz wszędzie TEN I TYLKO TEN
wykres poza przedziałem [0,1]
4.Rysujesz ołówkiem \(\displaystyle{ G(x)=4-x^{2}}\) i gumujesz go dla x mniejszego lub równego 1
2.Rysujesz ołówkiem fukcję: |X|+1,ale gumujesz wykres dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\)
3. Rysujesz ołówkiem wykres \(\displaystyle{ F(x)=x^{2}+x+1}\) i gumujesz wszędzie TEN I TYLKO TEN
wykres poza przedziałem [0,1]
4.Rysujesz ołówkiem \(\displaystyle{ G(x)=4-x^{2}}\) i gumujesz go dla x mniejszego lub równego 1
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 12:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 2 razy
Narysować wykres funkcji. Wskazówki potrzebne.
mogli byście to dla mnie narysować bo mam multum do narysowania takich wykresów żebym mógł to jakoś zobaczyć. Proszę
-- 21 paź 2009, o 20:12 --
help-- 21 paź 2009, o 21:37 --no pomóżcie.
-- 21 paź 2009, o 20:12 --
help-- 21 paź 2009, o 21:37 --no pomóżcie.