rownanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Shameyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 9 mar 2009, o 21:01
Płeć: Kobieta
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 20 razy

rownanie trygonometryczne

Post autor: Shameyka »

\(\displaystyle{ cos \alpha +sin \alpha = \frac{1}{2}}\)
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

rownanie trygonometryczne

Post autor: Kamil_B »

Skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ cos(\alpha)=sin(\frac{\pi}{2}-\alpha)}\) a potem ze wzoru na \(\displaystyle{ sin(x) + sin(y)=...}\).
ODPOWIEDZ