Funkcja cyklonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
daro[lo]
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 2 lip 2009, o 17:43
Płeć: Mężczyzna

Funkcja cyklonometryczna

Post autor: daro[lo] »

Jak obliczyć bez kalkulatora \(\displaystyle{ \ctg\left( \arcsin\frac{1}{3}\right)}\) ?
\(\displaystyle{ \sin(\arcsin{\frac{3}{5}}+\arcsin{\frac{8}{17}})}\) i \(\displaystyle{ \sin(\arctg1+\arctg2)}\)
I przy okazji funkcja odwrotna do \(\displaystyle{ \sin{x}}\) w przedziale \(\displaystyle{ [\frac{\pi}{2};\frac{3\pi}{2}]}\) to \(\displaystyle{ -\arcsin x}\) ?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Funkcja cyklonometryczna

Post autor: Kartezjusz »

a)arcsinx=y możemy interpretować. jako dany jest kąt x które go sinus wynosi\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\).
Znajdź jego cotangens
ODPOWIEDZ