równanie z podwojonym sinusem
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
równanie z podwojonym sinusem
Wartość \(\displaystyle{ -\frac{3}{4}}\) nie jest stablicowana w postaci skończonej (typu \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}}\)), więc dokładnie tego się nie da rozwiązać niestety. Chyba, że gdzieś jakiś kwadrat jest, albo coś innego...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 217
- Rejestracja: 9 mar 2009, o 21:01
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 20 razy
równanie z podwojonym sinusem
A takie cos?? \(\displaystyle{ cos \alpha +sin \alpha = \frac{1}{2}}\) Co tu podomnazac czy cos??:)-- 21 paź 2009, o 00:36 --jak nie spicie to odpiszcie cos bo mnie to spac nie daje:)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
równanie z podwojonym sinusem
Podnosimy obie strony do kwadratu.
\(\displaystyle{ (cos \alpha +sin \alpha)^{2}= \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ cos^2 \alpha +2cos \alpha *sin \alpha +sin^2 \alpha= \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ 1 +sin2 \alpha = \frac{1}{4}}\)
i dochodzimy do znanego wyżej równania^^
\(\displaystyle{ sin2 \alpha = - \frac{3}{4}}\)
Tutaj musisz już skorzystać z tablic matematycznych (o ile mi wiadomo)
\(\displaystyle{ (cos \alpha +sin \alpha)^{2}= \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ cos^2 \alpha +2cos \alpha *sin \alpha +sin^2 \alpha= \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ 1 +sin2 \alpha = \frac{1}{4}}\)
i dochodzimy do znanego wyżej równania^^
\(\displaystyle{ sin2 \alpha = - \frac{3}{4}}\)
Tutaj musisz już skorzystać z tablic matematycznych (o ile mi wiadomo)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
równanie z podwojonym sinusem
Inny? Proszę bardzo:
\(\displaystyle{ cos \alpha +sin \alpha = \frac{1}{2}\\
\cos\alpha+\cos\left(\frac{\pi}{2}-\alpha\right)=\frac{1}{2}\\
2\cos\left(\frac{\alpha+\frac{\pi}{2}-\alpha}{2}\right)\cos\left(
\frac{\alpha-\frac{\pi}{2}+\alpha}{2}\right)=\frac{1}{2}\\
2\cos\left(\frac{\pi}{4}\right)\cos\left(\alpha-\frac{\pi}{4}\right)=\frac{1}{2}\\
\sqrt{2}\cos\left( \alpha-\frac{\pi}{4}\right)=\frac{1}{2}\\
\cos\left( \alpha-\frac{\pi}{4}\right)=\frac{\sqrt{2}}{4}\\}\)
I ten sposób również daje podobną, niestablicowaną w postaci skończonej sumy, wartość funkcji trygonometrycznej.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ cos \alpha +sin \alpha = \frac{1}{2}\\
\cos\alpha+\cos\left(\frac{\pi}{2}-\alpha\right)=\frac{1}{2}\\
2\cos\left(\frac{\alpha+\frac{\pi}{2}-\alpha}{2}\right)\cos\left(
\frac{\alpha-\frac{\pi}{2}+\alpha}{2}\right)=\frac{1}{2}\\
2\cos\left(\frac{\pi}{4}\right)\cos\left(\alpha-\frac{\pi}{4}\right)=\frac{1}{2}\\
\sqrt{2}\cos\left( \alpha-\frac{\pi}{4}\right)=\frac{1}{2}\\
\cos\left( \alpha-\frac{\pi}{4}\right)=\frac{\sqrt{2}}{4}\\}\)
I ten sposób również daje podobną, niestablicowaną w postaci skończonej sumy, wartość funkcji trygonometrycznej.
Pozdrawiam.