Wykaż, że dla wartości z przedziału zachodzi nierównoĹ
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wołomin
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3 razy
Wykaż, że dla wartości z przedziału zachodzi nierównoĹ
Wykaż, że dla każdej liczby \(\displaystyle{ \alpha\in(0;\frac{\pi}{2})}\) zachodzi nierówność \(\displaystyle{ tg\alpha+ctg\alpha\geq2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 852
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Wykaż, że dla wartości z przedziału zachodzi nierównoĹ
podstaw zmienna pomocnicza t=tg(a) i otrzymasz
\(\displaystyle{ t+\frac{1}{t}\geq2}\) a z tym sobie juz poradzisz
\(\displaystyle{ t+\frac{1}{t}\geq2}\) a z tym sobie juz poradzisz