wykres

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Pshczoolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 4 kwie 2006, o 11:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

wykres

Post autor: Pshczoolka »

Naszkicuj wykres, wyznacz zbiór wartości i miejsca zerowe funcji
a)\(\displaystyle{ f(x)=sinx+|sinx|}\)
b) \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{2}+sin(2x+\frac{\pi}{2}}\)
ktoś podpowie jak można je narysowac i wyznaczyć zbiór wartości oraz miejsca zerowe?
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

wykres

Post autor: ariadna »

a) Przedziałami.
Najpierw wyznacz kiedy \(\displaystyle{ sinx\geq0}\), wtedy \(\displaystyle{ f(x)=2sinx}\), a
w pozostałych przedziałach \(\displaystyle{ sinx}\)
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

wykres

Post autor: robert179 »

b) \(\displaystyle{ sin2*(x+\frac{\pi}{4})+\frac{1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2006, o 22:58 przez robert179, łącznie zmieniany 2 razy.
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

wykres

Post autor: arigo »

robert179 pisze:b) \(\displaystyle{ 2*sin(x+\frac{\pi}{4})+\frac{1}{2}}\)
czyzbys wyciagnal 2 z argumentu sinusa??
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

wykres

Post autor: bolo »

Hehe widziałem już podobne bajery...

W drugim najpierw należy przesunąć sinus o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) w lewo, następnie "ścisnąć" wzdłuż osi OX 2 razy, a na końcu do całego wykresu dodać \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\).
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

wykres

Post autor: robert179 »

Czyżbym zapomniał napisać \(\displaystyle{ \frac{\pi}{8}}\)?
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

wykres

Post autor: Tomasz Rużycki »

Widze, ze w tym watku powstaje calkiem nowa trygonometria...
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

wykres

Post autor: arigo »

robert179 pisze:Czyżbym zapomniał napisać \(\displaystyle{ \frac{\pi}{8}}\)?
nie do konca, sugerujesz ze sin(2x) = 2sin(x) ?
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

wykres

Post autor: robert179 »

To moze bez podchodów?! Zaraz sie wyraże......
\(\displaystyle{ sin2*(x+\frac{\pi}{4})+\frac{1}{2}}\)?
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2006, o 22:58 przez robert179, łącznie zmieniany 1 raz.
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

wykres

Post autor: arigo »

robert179 pisze:To moze bez podchodów?! Zaraz sie wyraże......
\(\displaystyle{ sin2*(x+\frac{\pi}{8})+\frac{1}{2}}\)?
niestety nadal jest to bledne
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

wykres

Post autor: robert179 »

To ja sie poddaje. Można prosić o poprawną odpowiedź?
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

wykres

Post autor: Tomasz Rużycki »

Eh... Jakbys nie zauwazyl, djbolo juz napisal dosc obrazowo, jak to narysowac.
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

wykres

Post autor: robert179 »

To w ramach oświecenia mnie. Czym sie różni to: Wykresy (Post by robert179 #63794) od przykładu w poście?
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

wykres

Post autor: bolo »

Rozpisując ten przykład postępujemy następująco:

\(\displaystyle{ f(x)=sin(2x+\frac{\pi}{2})+\frac{1}{2}=sin(2\cdot(x+\frac{\pi}{4}))+\frac{1}{2}}\)

Uogólniając mamy funkcję postaci: \(\displaystyle{ f(x)=sin(a\cdot(x-p))+q}\)
Czyli mamy funkcję sinus poddaną translacji o wektor \(\displaystyle{ \vec{u}=[p;q]}\), a współczynnik \(\displaystyle{ a}\) można obrazowo określić jako "a-krotność ściśnięcia" wykresu wzdłuż osi OX.

Myślę, że jest już wszystko jasne.
Pshczoolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 4 kwie 2006, o 11:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

wykres

Post autor: Pshczoolka »

Dzieki wielkie.. hmm ale w takim razie miejsca zerowe to bedzie \(\displaystyle{ x=-\frac{\pi}{3}+k\pi}\) lub \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{3}+k\pi}\)? hmm bo po obliczeniach tak mi wyszlo ale na wykresie mi sie nie zgadza
ODPOWIEDZ