Zbiór wartości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Jessi1111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 15:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bytom

Zbiór wartości

Post autor: Jessi1111 »

Znajdź zbiór wartości funkcji danej wzorem \(\displaystyle{ f(x)=2|sinx|-1}\) z wykresu.


Dzięki ;**
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Zbiór wartości

Post autor: lukasz1804 »

Niech \(\displaystyle{ x\in\mathbb{R}}\). Mamy \(\displaystyle{ -1\le\sin x\le 1}\), więc \(\displaystyle{ 0\le|\sin x|\le 1}\). Stąd \(\displaystyle{ 0\le 2|\sin x|\le 2}\) i wobec tego mamy \(\displaystyle{ -1\le f(x)\le 1}\).
Zbiorem wartości funkcji \(\displaystyle{ f}\) jest przedział \(\displaystyle{ [-1,1]}\).
ODPOWIEDZ