Dziedzina funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
RAFAELLO14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 4 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: RAFAELLO14 »

\(\displaystyle{ f(x) = \frac{arctgx}{1-arctgx}}\)

jedyne zalozenie jakie ja widze to mianownik rozny od zera a co za tym idzie \(\displaystyle{ x \neq \frac{\pi}{4}}\) ale w odpowiedzi jest inna dziedzina podana...
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ 1-\arc\tan x\neq 0\\
\arc\tan x\neq 1\\
x\neq \tan 1\\}\)


I tyle. \(\displaystyle{ \tan 1}\) nie jest równe 1.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ