nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
jakkubek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 31 mar 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wilmesau
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 9 razy

nierówność trygonometryczna

Post autor: jakkubek »

Przy założeniu, że \(\displaystyle{ x\in \left( \frac{\pi}{2},\frac{3\pi}{2} \right)}\) oblicz nierówność:

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{1- \sin ^ {2}x}+2 \sin ^ 2x<3}\)
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

nierówność trygonometryczna

Post autor: Tristan »

Zauważmy, że pierwszy składnik sumy po lewej stronie przyjmuje maksymalnie wartość równą 1 a drugi max. 2. Gdy pierwszy składnik jest równy jeden, wtedy drugi jest równy zero, a gdy drugi jest równy dwa, wtedy pierwszy jest mniejszy od jedynki, dlatego też nierówność spełniona jest zawsze dla \(\displaystyle{ x \in ( \frac{\pi}{2}; \frac{3 \pi}{2} \right)}\).
ODPOWIEDZ