zbadac parzystosc.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

zbadac parzystosc.

Post autor: okon »

\(\displaystyle{ f(x)= \frac{sin2x}{2sinx} -|sin^{2} \frac{x}{2} -cos^{2} \frac{x}{2} |}\)
zbadac parzystosc i okresowosc funkcji.
czy to w wartości bezwzględnej to: cosx?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

zbadac parzystosc.

Post autor: Nakahed90 »

Tak.
Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

zbadac parzystosc.

Post autor: okon »

wychodzi mi dla x>0 2cosx, a dla x<0 zbiór pusty.
Wiec funkcja nie jest parzysta, a okresowa w przedziale od <0,+n) ?
jak dowiesc ze funkcja nie jest parzysta? ;p
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

zbadac parzystosc.

Post autor: Dasio11 »

Mi na oko wydaje się być parzysta, ale nie mam solidnych obliczeń Zbadaj \(\displaystyle{ f(-x)}\) oraz "parzystość" dziedziny.

P.S. Można też pokusić się o skrócenie pierwszego ułamka oraz tego, co pod modułem zgodnie z tym, co napisałeś - fajnie wychodzi ;P Oczywiście - wpierw dziedzina, potem skracanie.
Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

zbadac parzystosc.

Post autor: okon »

A jak bedzie wygladalo f(-x)
Bo nie wiem jak sprawdzic
a dziedzina to chyba \(\displaystyle{ 2sinx \neq 0, x \neq 0+2k\Pi}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

zbadac parzystosc.

Post autor: Dasio11 »

Zgadza się, a ponieważ k może być ujemne, to dziedzina jest "parzysta". jak sprawdzasz \(\displaystyle{ f(-x)}\) to nic prostszego, niż za każde \(\displaystyle{ x}\) podstawić \(\displaystyle{ -x}\) i jeśli jest w funkcji - wzory redukcyjne (\(\displaystyle{ \sin (-x)=- \sin (x)}\) itd).
Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

zbadac parzystosc.

Post autor: okon »

nie wiem. mozesz mi to rozpisac?
ODPOWIEDZ