Co to jest miara łukowa kąta?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kiepas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 12 mar 2006, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy

Co to jest miara łukowa kąta?

Post autor: Kiepas »

Poszukuje dobrego wytłumaczenia pojęcia "miara łukowa kąta". Potrzebuje także informacji na temat zamiany miary stopniowej kąta na miarę łukową i odwrotnie.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

Co to jest miara łukowa kąta?

Post autor: Vixy »

miare łukową zamienia sie na tzw. radiany natomiast miare stopniowa na stopnie...

2pi rad=360

1 rad = \(\displaystyle{ \frac{180}{pi}}\)

1 stopien = \(\displaystyle{ \frac{pi rad}{180}}\)

[ Dodano: Czw Kwi 27, 2006 6:22 pm ]
ii te miary poprostu liczysz z proporcji
Kiepas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 12 mar 2006, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy

Co to jest miara łukowa kąta?

Post autor: Kiepas »

Czyli np. 45 stopni ile to jest radianów?
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

Co to jest miara łukowa kąta?

Post autor: robert179 »

\(\displaystyle{ 45=\frac{\pi}{4}}\)
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Co to jest miara łukowa kąta?

Post autor: Lady Tilly »

Miara łukowa kąta jest to długość łuku okręgu o promieniu 1 i środku w wierzchołku kąta, wyciętego z okręgu przez kąt. Tak określona miara wyraża się liczbą niemianowaną (bezwymiarową) i może przyjmować wartości z zakresu 0 do 2π. Niech będzie dany kąt środkowy o mierze \(\displaystyle{ \alpha}\) oparty na łuku AB. Stosunek długości łuku na którym oparty jest kąt, do długości promienia okręgu jest stały.
kotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 13 sty 2006, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

Co to jest miara łukowa kąta?

Post autor: kotek »

karolina25 pisze:Miara łukowa kąta jest to długość łuku okręgu o promieniu 1
Gdyby miara łukowa kąta była długością, to nie byłaby warażana w radianach tylko w metrach.
Awatar użytkownika
bisz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 572
Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 27 razy

Co to jest miara łukowa kąta?

Post autor: bisz »

dodac mozna ze w analizie i rachunku rozniczkowym sens liczbowy ma jedynie miara łukowa, nie wspominając o komputerach
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Co to jest miara łukowa kąta?

Post autor: Lady Tilly »

Zobacz jak gdzie indziej definiują to pojęcie

Kod: Zaznacz cały

http://6plus.interklasa.pl/szesc/strony
... .htm#MIARA ŁUKOWA KĄTA
a definicja, którą podałam wcześniej zawarta jest w wielu źródłach, w "literaturze zwartej" a w Internecie np. w Wikipedii.
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Co to jest miara łukowa kąta?

Post autor: g »

na moje oko, to anatol dobrze wie, ze ta definicja jest dobra, natomiast chcial tylko karolinie udowodnic, ze jej nie rozumie, co mu sie wlasciwie udalo, przynajmniej jak ja na to patrze.
prawidlowym uzasadnieniem nie sa linki czy tytuly ksiazek - bo one daja uzasadnienie statystyczne, nie matematyczne - tylko jakies w miare logiczne zdanie.
otoz jak mamy promien dlugosci jeden (nie - jeden metr) to mowienie o mierze lukowej kata jako o dlugosci jakiegos luku jest jak najbardziej poprawne, bo miana sie zgadzaja. ale w rzeczywistosci nie da sie skonstruowac odcinka dlugosci niemianowanej, jesli nie utozsamimy wczesniej jakiejs liczby z pewnym odcinkiem. po takiej operacji myslowej stwierdzenie "odcinek ma dlugosc 2" jest po prostu skrotem od "stosunek dlugosci danego odcinka do odcinka, ktory obralismy za jednostkowy wynosi 2".
natomiast wlepianie komus warnow za wytkniecie bledow, w dodatku z jakims zalosnym uzasadnieniem, to po prostu zenada. tego posta tez skasujesz?
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Co to jest miara łukowa kąta?

Post autor: Lady Tilly »

Skoro definicja jest poprawna to co tu mówić o wytykaniu błędów? niech każdy mówi za siebie odnośnie rozumienia bądź nie rozumienia definicji. Decyzji nie zmienie (zachowania niektórych osób też nie) posta też nie skasuje, byleby wątek się nagle nie zmienił i nie sprowadził się do wytykania sobie wzajemnie błędów (wtedy zablokuje). Pamiętajmy, że zasadniczym celem jest pomaganie. A jeśli komukolwiek udzielam zastrzeżenie to mam powody.
ODPOWIEDZ