Funkcje trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
owenidas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 23 maja 2009, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: owenidas »

(\(\displaystyle{ \tg}\)\(\displaystyle{ \alpha}\)-1)(\(\displaystyle{ \ctg}\)\(\displaystyle{ \alpha}\)+1)=\(\displaystyle{ \tg}\)\(\displaystyle{ \alpha}\)-\(\displaystyle{ \ctg}\)\(\displaystyle{ \alpha}\)
L=
itd

\(\displaystyle{ \tg}\)\(\displaystyle{ \alpha}\)+\(\displaystyle{ \ctg}\)\(\displaystyle{ \alpha}\)= 1/sin alpha cos alpha
(przepraszam za ominiecie LateXu)

proszę o pomoc w zrozumieniu..
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: rodzyn7773 »

w pierwszym wymnóż co możesz pamiętając, że \(\displaystyle{ tg \alpha* ctg \alpha=1}\)
w drugim zapisz tg i ctg za pomocą sinusa i cosinusa do wspólnego mianownika tam w liczniku powinna wyjść jedynka trygonometryczna
owenidas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 23 maja 2009, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: owenidas »

ale tutaj chodzi o zastosowanie jakiegoś wzoru?
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: rodzyn7773 »

no w zasadzie tak np:
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{1}{ctg\alpha}}\)
\(\displaystyle{ sin^2\alpha+cos^2\alpha=1}\)
ODPOWIEDZ