Witam mam takie równanie i nie wiem co robie żle czy ktoś może poprawić?
\(\displaystyle{ \ cos^{4}x-sin^{4}x=sin4x}\)
a wiec:
wychodzi mi
\(\displaystyle{ \cos^{2}x-sin^{2}x-sin4x}\)
\(\displaystyle{ \cos2x-sin4x=0}\)
\(\displaystyle{ \cos2x-cos( \frac{\pi}{2} -4x)}\)
stosuje wzór i otrzymuje
\(\displaystyle{ -2sin(-x+ \frac{\pi}{4})*sin(3x- \frac{\pi}{4})=0}\)
i jakie maja byc założenia aby wyliczyć x?
równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
równanie trygonometryczne
Założenia ustala się na początku. U ciebie nie ma pierwiastków, ani ułamków, więc \(\displaystyle{ x\in\mathbb{R}}\). Co do sposoby dalszego rozwiązania, to liczysz po prostu tak:
\(\displaystyle{ \sin \left(\frac{\pi}{4}-x\right)=0\;\;\vee\;\; \sin\left(3x-\frac{\pi}{4}\right)=0\\
\ldots}\)
Samego zastosowania wzoru na różnicę cosinusów nie sprawdzałem
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \sin \left(\frac{\pi}{4}-x\right)=0\;\;\vee\;\; \sin\left(3x-\frac{\pi}{4}\right)=0\\
\ldots}\)
Samego zastosowania wzoru na różnicę cosinusów nie sprawdzałem
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 5 razy
równanie trygonometryczne
tak właśniet ez mam i jak to licze to wychodzi mi tak ze
x=\(\displaystyle{ k{\pi}+ \frac{\pi}{4}}\) albo x=\(\displaystyle{ \frac{k\pi+\frac{\pi}{4}}{3}}\)
a odpowiezi sa duzo inne-- 18 października 2009, 17:55 --odp to x=\(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}+ \frac{k\pi}{2}}\) lub x=\(\displaystyle{ \frac{\pi}{12}+k{\pi}}\) lub x=\(\displaystyle{ \frac{5\pi}{12} +k{\pi}}\)
x=\(\displaystyle{ k{\pi}+ \frac{\pi}{4}}\) albo x=\(\displaystyle{ \frac{k\pi+\frac{\pi}{4}}{3}}\)
a odpowiezi sa duzo inne-- 18 października 2009, 17:55 --odp to x=\(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}+ \frac{k\pi}{2}}\) lub x=\(\displaystyle{ \frac{\pi}{12}+k{\pi}}\) lub x=\(\displaystyle{ \frac{5\pi}{12} +k{\pi}}\)