\(\displaystyle{ ( \frac{1}{sin \alpha } + \frac{1}{cos \alpha } ) \cdot (sin \alpha + cos \alpha ) = ctg \alpha - tg \alpha}\)
Robiłem taki sam przykład, w którym prawa strona równała się: \(\displaystyle{ 2+ \frac{1}{sin \alpha cos \alpha }}\) lecz z tym kompletnie nie mam pomysłu. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Sprawdź podane równości(czy są tożsamościami).
- tenshim
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 9 kwie 2008, o 22:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lębork
- Podziękował: 9 razy
Sprawdź podane równości(czy są tożsamościami).
Ja bym powymnażała te nawiasy i wynik jest taki \(\displaystyle{ \tg\alpha + \ctg\alpha}\) :], czyli nie są tożsamościami.
Sprawdź podane równości(czy są tożsamościami).
A można prosić o rozpisanie jak doszłaś do takiego rozwiązania?
- tenshim
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 9 kwie 2008, o 22:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lębork
- Podziękował: 9 razy
Sprawdź podane równości(czy są tożsamościami).
Nom, więc:
\(\displaystyle{ = \frac{\sin\alpha}{\sin\alpha}+ \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}+ \frac{\cos\alpha}{\sin\alpha}+ \frac{\cos\alpha}{\cos\alpha}= 1+ \tg\alpha + \ctg\alpha +1= 2 +\tg\alpha +\ctg\alpha}\) Sorka wcześniej zgubiłam jedynki;p.
\(\displaystyle{ = \frac{\sin\alpha}{\sin\alpha}+ \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}+ \frac{\cos\alpha}{\sin\alpha}+ \frac{\cos\alpha}{\cos\alpha}= 1+ \tg\alpha + \ctg\alpha +1= 2 +\tg\alpha +\ctg\alpha}\) Sorka wcześniej zgubiłam jedynki;p.