wzory redukcyjne
- marcin2447
- Użytkownik
- Posty: 274
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
wzory redukcyjne
chciałem się zapytac czy we wzorach redukcyjnych przyjmuje sie \(\displaystyle{ \alpha}\)\(\displaystyle{ =(0;90^0)}\) i zapomoca tego okresla sie cwiartke w której leży?
- marcin2447
- Użytkownik
- Posty: 274
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
wzory redukcyjne
\(\displaystyle{ sin( 60-\alpha)}\)
a taki przykład nieda się rozwiązac bo niewiadomo w której cwiatce znajduje sie?
a taki przykład nieda się rozwiązac bo niewiadomo w której cwiatce znajduje sie?
- marcin2447
- Użytkownik
- Posty: 274
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
wzory redukcyjne
dzieki
jeszcze jedno jesli sa podane przedziały
a)\(\displaystyle{ sin(2 \alpha + \frac{5}{4} \pi)}\) \(\displaystyle{ \alpha \in (\pi; \frac{3}{2} \pi)}\)
b)\(\displaystyle{ tg( \alpha - \frac{\pi}{4} )}\)
to jak to rozwiązac?
jeszcze jedno jesli sa podane przedziały
a)\(\displaystyle{ sin(2 \alpha + \frac{5}{4} \pi)}\) \(\displaystyle{ \alpha \in (\pi; \frac{3}{2} \pi)}\)
b)\(\displaystyle{ tg( \alpha - \frac{\pi}{4} )}\)
to jak to rozwiązac?