\(\displaystyle{ \frac{1- \frac{1}{3}+ \frac{1}{9}- \frac{1}{27}+... }{0,(1)+sin690}}\)
Licznik: ciąg geometryczny o ilorazie -1/3.
może głupie pytanie, ale mimo to je zadam ;x
czym sie różni szereg geometryczny od ciągu geometrycznego?
Mianownik: 0,(1)= 0,1*0,01*0,001....
sin690=-cos60
prosze o wskazówki
rownanie trygonometryczne + ułamek okresowy
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
rownanie trygonometryczne + ułamek okresowy
Ciąg może być np. tylko 3 liczb. Szereg jest ciągiem nieskończonym. Tak najprościej.
\(\displaystyle{ 0,(1)=0,1+0,01+0,001+\ldots}\)
Tutaj jednak trzeba pewnie zastosować, że \(\displaystyle{ 0,(1)=\frac{1}{9}}\) po prostu
\(\displaystyle{ \sin (690^{\circ})=\sin( 2\cdot 360^{\circ}-30^{\circ})=\ldots}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ 0,(1)=0,1+0,01+0,001+\ldots}\)
Tutaj jednak trzeba pewnie zastosować, że \(\displaystyle{ 0,(1)=\frac{1}{9}}\) po prostu
\(\displaystyle{ \sin (690^{\circ})=\sin( 2\cdot 360^{\circ}-30^{\circ})=\ldots}\)
Pozdrawiam.