Wykaż że... (Funkcje cyklometryczne)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Mazur12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 paź 2009, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica

Wykaż że... (Funkcje cyklometryczne)

Post autor: Mazur12 »

Wykaż że jeśli \(\displaystyle{ \left(arctg x +arctg y \right) \in \left( \frac{-pi}{2} ; \frac{pi}{2} \right)}\) to : \(\displaystyle{ arctg x + arctg y = arctg \left( \frac{x+y}{1-xy} \right)}\).

Bardzo proszę o pomoc.
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

Wykaż że... (Funkcje cyklometryczne)

Post autor: Kamil_B »

1.Podstaw \(\displaystyle{ \alpha=arctgx}\) oraz \(\displaystyle{ \beta=arctgy}\).
2.Skorzystaj z definicji arcusa tangensa.
3.Skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ tg(\alpha)+tg(\beta)=...}\).
ODPOWIEDZ