Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
wbb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 25 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: wbb »

Rozwiąż równanie:

\(\displaystyle{ -sinx+2= \frac{\pi}{2}}\) w przedziale \(\displaystyle{ ( \frac{\pi}{2},\pi)}\).
miodzio1988

Równanie trygonometryczne

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ sinx=2- \frac{\pi}{2}}\)
Jakie wnioski?
wbb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 25 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: wbb »

Tylko, taki, że \(\displaystyle{ sinx \approx 0,43}\), więc rozwiązanie istnieje. Tylko nie wiem jak je znaleźć.
miodzio1988

Równanie trygonometryczne

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ 2-\frac{\pi}{2}=\frac{3\pi}{2}}\)
Może ja zaspany jestem, ale mi to daje odpowiedz....
wbb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 25 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: wbb »

miodzio1988 pisze:\(\displaystyle{ 2-\frac{\pi}{2}=\frac{3\pi}{2}}\)
Przetrzyj oczy i przyjrzyj się dokładniej temu co napisałeś. Musisz być nieźle zaspany. Jeszcze parę takich postów i stracę do Ciebie szacunek.
miodzio1988

Równanie trygonometryczne

Post autor: miodzio1988 »

Widzę \(\displaystyle{ \pi}\) mi się przywidziało. Sorry, sorry, ale sam siedzę teraz z moimi monoidami i średnio myślę
Za łatwe mi się to wydawało i tak ...
No to analitycznie tego nie zrobisz raczej. Wieczorkiem wrocę to pomyslimy nad tym, a sam biorę się za swoją naukę.
Pozdro i sorry za te bzdury
ODPOWIEDZ