Mam pytanko czy to jest dobrze
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} arccos(- \frac{ \sqrt{3} }{2} ) \Leftrightarrow \frac{1}{2}cos(- \frac{ \sqrt{3} }{2} )= \frac{1}{2}*\frac{2*pi}{3} = \frac{pi}{3}}\)
równanie arccos
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 10 paź 2009, o 14:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
równanie arccos
To może inaczej oblicz wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} arccos(- \frac{ \sqrt{3} }{2} )=?}\)
Mi wyszło pi/3 i chcę się dowiedzieć czy jest to poprawnie policzone.
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} arccos(- \frac{ \sqrt{3} }{2} )=?}\)
Mi wyszło pi/3 i chcę się dowiedzieć czy jest to poprawnie policzone.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
równanie arccos
No to źle i tak jest policzone. Tak w ogóle, to jakim cudem:
\(\displaystyle{ \arc\cos \alpha =\cos\alpha}\)
? Tak wynika 'mniej więcej' z twojego pierwszego zapisu.
Podpowiem tylko, że:
\(\displaystyle{ \arc\cos \left( -\frac{\sqrt{3}}{2} \right)=\frac{5\pi}{6}}\)
Dalej już chyba wiadomo jak
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \arc\cos \alpha =\cos\alpha}\)
? Tak wynika 'mniej więcej' z twojego pierwszego zapisu.
Podpowiem tylko, że:
\(\displaystyle{ \arc\cos \left( -\frac{\sqrt{3}}{2} \right)=\frac{5\pi}{6}}\)
Dalej już chyba wiadomo jak
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 10 paź 2009, o 14:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
równanie arccos
Może ktoś mi rozpisać jak to rozwiązać:
\(\displaystyle{ tg(2*arctg(3x)= \sqrt{3} )}\)
\(\displaystyle{ tg(2*arctg(3x)= \sqrt{3} )}\)