Czy tożsamosc jest równoscią?
\(\displaystyle{ \frac{1+sin2\alpha}{co2\alpha} = \frac{1+tg\alpha}{1-tg\alpha}}\)
rozwiąż \(\displaystyle{ cos(60^0-\alpha)}\)
wykaż tożsamosc
- marcin2447
- Użytkownik
- Posty: 274
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
wykaż tożsamosc
\(\displaystyle{ L= \frac{1+sin2\alpha}{cos2\alpha} = \frac{sin^2\alpha + cos^2\alpha + 2sin\alpha cos\alpha}{cos^2\alpha - sin^2\alpha} = \frac{(sin\alpha + cos\alpha)^2}{(cos\alpha+sin\alpha)(cos\alpha-sin\alpha)} = \frac{sin+cos}{cos-sin}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1+tg}{1-tg} = \frac{1+ \frac{sin}{cos} }{1- \frac{sin}{cos} } = \frac{ \frac{cos+sin}{cos} }{ \frac{cos-sin}{cos} } = \frac{cos+sin}{cos-sin}}\)
\(\displaystyle{ L=P}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1+tg}{1-tg} = \frac{1+ \frac{sin}{cos} }{1- \frac{sin}{cos} } = \frac{ \frac{cos+sin}{cos} }{ \frac{cos-sin}{cos} } = \frac{cos+sin}{cos-sin}}\)
\(\displaystyle{ L=P}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wykaż tożsamosc
Wg mnie nie jest równością - dziedzina lewej strony jest inna niż prawej.
[edit] Do wcześniejszego posta - nie było wątpliwości czy to jest tożsamość.
[edit] Do wcześniejszego posta - nie było wątpliwości czy to jest tożsamość.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
wykaż tożsamosc
piasek101, masz racje, nie było watpliwości co do tozsamosci. Nie doczytałam polecenia tylko zasugerowałam sie tytułem