równanie, trygonometria, szereg

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

równanie, trygonometria, szereg

Post autor: okon »

\(\displaystyle{ tgx+tg^{3}x+tg^{5}x...=sin870 \cdot 2^{0,5log _{2}3}}\)
robie to tak:
\(\displaystyle{ \left|tgx \right|<1}\)
\(\displaystyle{ \frac{tgx}{1-(tgx)^{2}}=cos60 \cdot \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{tgx}{1-(tgx)^{2}}= \frac{ \sqrt{3} }{2} \left| \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{2tgx}{1-tg^{2}x} = \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ tg2x= \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 2x= \frac{\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{6}}\)

prosze o wskazanie błedów
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

równanie, trygonometria, szereg

Post autor: piasek101 »

okon pisze: \(\displaystyle{ \left|tgx \right|<1}\)
1. \(\displaystyle{ q=tg^2 x}\) (nie tgx)

2. Zniknął Ci mianownik \(\displaystyle{ 1-tg^2x}\)

3. Tangens jest funkcją okresową więc rozwiązań powinno Ci wyjść więcej niż jedno.
Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

równanie, trygonometria, szereg

Post autor: okon »

1. przeoczyłem
2. korzystałem ze wzoru...
3. przeoczyłem

wielkie dzieki )
ODPOWIEDZ