Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
SEBJAK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 paź 2009, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock

Równanie trygonometryczne

Post autor: SEBJAK »

czy mół by mi ktos pomóc
mam rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ (cosx- sinx) ^2+ tgx= 2sin^2x}\)
ja zrobiłem tak:
\(\displaystyle{ cos^2x +sin^2x-2sinxcosx+\frac{sinx}{cosx}=2sin^2x}\)
\(\displaystyle{ 1-sin2x+\frac{sinx}{cosx}=2sin^2x}\)

dlaej nie wiem co zrobić próbowałem kilku sposobów ale cały czas wraca mi do tej końcówki
Prosze o pomoc.
P.S. Przygotowuje sie do matury rozszerzonej w tym roku jezeli mogli byscie mi jakieś materiały polecić to serdecznie dziekuje i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 paź 2009, o 08:28 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach [latex]. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: florek177 »

Po rozpisaniu otrzymasz równanie: \(\displaystyle{ \,\,\, cos(2x) - sin(2x) + tg(x) = 0}\)

cos i sin zamień na tg(x); do wspólnego mianownika, podstaw tg(x) = t i rozwiąż proste równanie 3-go stopnia.
SEBJAK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 paź 2009, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock

Równanie trygonometryczne

Post autor: SEBJAK »

dzieki za pomoc
ODPOWIEDZ